recept

Bjäreoljans makalösa

användningsområden!


Matlagning:

Huvudsakligen används Bjärehalvöns rapsolja till matlagning, vid stekning, bakning, marinering och dressingar. Rapsolja är en fantastisk produkt både i matlagningen och bakningen.  För er som vill öka ert intag av nyttigt fleromättat fett, byt ut matfettet i bakrecepten mot Bjäreolja rapsolja.  100g margarin eller smör motsvarar knappt 1 dl olja. 

Tips: Använd vår rapsolja till att ringla över klyftpotatis och lax i ugn. Krydda efter smak och sätt in allt på 150-175 grader.  Blir toppengott och gott om nyttiga fetter!


Vi får ofta frågan om det verkligen är bra att steka i rapsolja?  Vi tycker det fungerar mycket bra och ersätter ofta själva margarin el. smör vid stekning med vår kallpressade rapsolja, men vi undviker alltför höga stektemeraturer. Vårt svar till kunderna baserar vi på Svenska livsmedelsverkets rekommendationer att det går mycket  bra att steka i rapsolja (www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/miljo/miljosmarta-matval2/matfetter), men eftersom vår olja är kallpressad är det vid stekning bra att undviska alltför långvarigt höga temperaturer.


Hudvård:

Flertalet kunder vittnar om att de använder Bjäreoljan till att smörja in torra partier på huden, t.ex. fötter, händer, hårbotten... - ja, rapsoljan fungerar bra på alla delar av kroppen.

Vid babymassage rekommenderas föräldrar att använda en oparfymerad, kallpressad vegetabilisk olja (www.1177.se). Vår kallpressade Bjäreolja är näringsrik och jämfört med andra babyoljor billig att använda vid babymassage.


Matsmältning:

Lite huskurer har också rapporterats från våra kunder.  Det påstås att "en matsked Björeolja om dagen håller igång magen"... denna tes är inte bevisad, men kan kanske vara värd att prova?!

Recept

ett litet urval där Bjäreoljan med fördel kan användas (med tiden -om den räcker- blir det fler): 


sallader:

Krispig Kålrabbisallad  (ca 4 portioner)

1 kålrabbi

1 syrligt äpple

Finrivet skal från ½-1 citron

1-2 msk kallpressad rapsolja

Lite finstrimlad bladpersilja

Salt och svartpeppar


Skala kålrabbin och strimla den riktigt fint. Kärna ur äpplena och strimla dem fint. Blanda samman allt med skal (och ev lite saft) från citron och rapsolja. Smaka av med salt och svartpeppar och vänd ner persilja strax före servering.


Vitaminrik Vintersallad

Råkosten:

1 huvud strimlad vitkål

1 huvud strimlad rödkål

Eventuellt några strimlade morötter

1 finhackad purjolök


Nötmixen:

2 paket ramen nudlar

8 msk sesamfrön

8 msk mandelspån

8 msk solroskärnor

Lägg krossade nudlar, mandeln, sesamfrön och solroskärnor på en bakplåt och rosta i ugnen (ca 175 grader) till gyllenbruna.


Dressingen:

1 dl Bjäreolja

1 dl risvinäger

7 msk teriakisås

2 tsk socker

2 tsk peppar

1-2 paket kryddblandning från ramen nudlarpaketet

Blanda och låt stå minst någon timme innan


Tillagning:

De tre olika delarna; råkosten, nötmixen och dressingen, blandas kort innan servering.  Salladen kan sparas oblandad och ni har en god sallad hela veckan! Receptet räcker till en hel skolklass men kan minskas och anpassas efter behov.



Enkel Äppelkaka (i långpanna)

4 ägg

5 dl socker

2 dl Bjäreolja

2 dl mjölk

6 dl vetemjöl

4 tsk bakpulver

8 äpplen

4 msk socker

4 tsk kanel

2 tsk vaniljsocker

1 tsk kardemumma


Tillagning


1. Skala, kärna ur och klyfta äpplena

2. Vispa ägg och socker poröst. Blanda i mjöl och bakpulver.

3. Tillsätt mjölk och rapsolja.

4. Häll smeten i välsmord långpanna.

5. Vänd äppelklyftorna i socker och kanelblandningen och fördela dem i smeten.

6. Grädda i ca 25 minuter (200 grader). Skär upp kakan i fyrkanter när den svalnat.




Foto: Maria Heidestål,  www.Miafoto.se